RSS
 

Potrójnie Czekoladowe Muffinki

28 lis

Tym razem miałam ochotę na coś czekoladowego, tak więc oto efekt: Potrójnie Czekoladowe Muffinki ^^

Oto przepis:

Składniki

  • 2,5 szklanki (375g) mąki self-rising*
  • 1/3 szklanki (80ml) przesianego gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
  • 190 g białej czekolady pokrojonej na małe kawałki
  • 3/4 szklanki (155g) brązowego cukru
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju roślinnego
  • 1 jajko, rozmieszane

 

*Do zrobienia tej mąki wystarczy połączyć (ilość na nasze potrzeby czyli około 375 g):

  • 375g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy mąkę self-rising, kakao, kawałki obu czekolad i cukier
  2. Robimy w mieszance zagłębienie do którego wlewamy: mleko, jajko i olej
  3. Mieszamy tylko do połączenia się składników (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodać mleka – mi masa wyszła tak gęsta że musiałam dolać mleka bo zostały mi na dnie miski suche składniki, dodałam mleka tylko tyle by się dołączyły, chyba waga mi się zepsuła bo wydaje mi się że było zdecydowanie za dużo mąki… Generalnie ciasto miało na koniec konsystencję nieco jak plastelina ale w smaku babeczki wyszły świetne^^ )
  4. Masę umieszczamy w foremkach
  5. Pieczemy 20-25 minut w 190*C bez termoobiegu (170* z termoobiegiem)
  6. Po wyjęciu z piekarnika studzimy 5 minut w foremkach
  7. Wyjmujemy z foremek i studzimy

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Desery, Muffins & Cupcakes

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS